Ще одного підзахисного, справу якого вів адвокат «Мережі правової допомоги для вразливих груп населення», виправдано у суді!

Дата: 25.07.2012
Джерело: pravo.prostir.ua

В результаті діяльності проекту «Мережа правової допомоги для вразливих груп населення» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», наразі маємо чергову успішну справу. Цього разу вона була виграна завдяки активній правозахисній діяльності регіонального адвоката Ігоря Скалько.

25 квітня 2012 року Клієнта було затримано працівниками ДАІ за підозрою у керуванні автомобілем у стані наркотичного сп’яніння. Клієнт був ВІЛ-інфікованим і приймає антиретровірусну терапію, до складу якого входить ефкур (ефавір). До того ж, з порушенням встановленої процедури працівники ДАІ направили Клієнта на обстеження до лабораторії наркодиспансеру, де йому був виставлений діагноз – наркотичне сп’яніння (в сечі виявлено каннабіноїди). Таким чином, Клієнт опинився під загрозою позбавлення водійських прав.

Клієнт звернувся до адвоката мережі правової допомоги для вразливих груп населення Ігоря Скалько, стверджуючи, що ніяких наркотичних речовин не вживав, а знаходиться на антиретровірусній терапії.

Для початку було рекомендовано купити в аптеці тест на наркотики. Тест знову показав каннабіноїди. Тоді було вирішено добувати докази для суду шляхом офіційного обстеження в наркодиспансері. Спочатку головним лікарем було запропоновано стаціонарне обстеження протягом 10 днів (швидше за все, щоб відлякати клієнта), на що Клієнт погодився. Але потім, обстеження проводилися всього кілька днів амбулаторно. Проводився аналіз штатними тестами, які є в наявності наркодиспансеру, одночасно проводився аналіз на спеціальному приладі – хроматографі. Тести проводилися вранці і ввечері протягом 3-х днів. Картина завжди була одна і та ж – штатні тести показували наявність каннабіноїдів, тонкошарова хроматографія – їх відсутність.

По закінченню дослідження головним лікарем ОНД була видана довідка про його результати. Суду була представлена ​​ця довідка, виписка з карти амбулаторного хворого (з неї чітко видно результи тестування), а також довідка із СНІД-центру. Суддя, розглянувши надані документи, вислухавши доводи сторони захисту, запросив на засідання нарколога, який проводив початкове обстеження і виставляв діагноз “наркотичне сп’яніння” разом з актом обстеження. В судовому засіданні лікар підтвердив, що насправді виставляв цей діагноз на підставі аналізу, що деякі препарати, в тому числі “ефкур”, швидше за все можуть давати хибнопозитивний результат на наявність наркотичних речовин (коноплю). Суд виправдав підзахисного.

Надалі адвокат мережі І. Скалько планує у співпраці з головним лікарем ОНД вирішувати питання про те, яким чином можна виходити з подібних ситуацій (оскільки інших тестів немає і не передбачається їх заміна), не доводячи справу до суду.

Comments are closed