В порядку Правила 39 Регламенту Європейського суду з прав людини

22.06.2015
автор: Аліна Павлюк, координатор проекту Prisoners of War UA Project Української Гельсінської спілки з прав людини

Аліна Павлюк, координатор проекту Prisoners of War UA Project Української Гельсінської спілки з прав людини

Складність ситуації на Сході України зумовила необхідність пошуку та використання правових засобів, які б прискорили визволення заручників з умов незаконного позбавлення волі. Військові, які захищають цілісність та недоторканість України, постійно перебувають у зоні ризику. Дії терористів самопроголошених республік порушують закріплені міжнародно-правовими актами невід’ємні права людини. Від їх свавілля страждає і цивільне населення, яке змушене залишатися на окупованих територіях, і волонтери, які всякими доступними їм способами намагаються допомогти не тільки військовим, а й мирним жителям Сходу України.

Держави-члени Ради Європи, ратифікувавши Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року та Регламент Європейського суду з прав людини, прийняли на себе зобов’язання щодо невідкладного та сумлінного виконання вказівок Суду. Європейський суд з прав людини став найефективнішою судовою установою у сфері захисту прав людини.
Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини розпочали роботу в порядку Правила 39 ще з початку «Кримської компанії». Таким чином, при Спілці почав діяти проект під назвою «Prisoners of War UA Project» (проект зі звільнення полонених та розшуку без вісти зниклих). В результаті діяльності проекту було підготовлено та подано до Європейського суду з прав людини близько двохсот запитів в порядку Правила 39 Регламенту Європейського суду з прав людини. З практики діяльності Проекту можна зробити висновок про те, що даний механізм слід використовувати як додатковий засіб у напрямку звільнення заручників.

Завдяки керівнику проекту – адвокату Олегу Веремієнко – зібралася команда молодих юристів-волонтерів, які з відданістю працюють над кожною історією, з якою звертаються за допомогою. Юристи проекту спеціалізуються на певних категоріях справ, в залежності від подій, які відбувались за період антитерористичної операції. Так, наприклад, ґрунтовна робота проводиться по так-званих «парадах полонених», які проводилися терористами «ДНР» 24.08.2014 р. та 22.01.2015 р., подіях при Савур-Могилі та Степанівці, Іловайському котлу, подіях в Донецькому аеропорті, обстрілах Дебальцево, Вуглегірську та ін.
Для звернення до Суду із запитом про застосування Правила 39 важливими є декілька моментів. По-перше, це докази на підтвердження потрапляння особи в полон чи зникнення за обставин, що загрожують її життю та здоров’ю. До них слід віднести письмові пояснення родичів особи, письмові пояснення свідків, впізнання особи по фотографії, відеоматеріали, з яких робляться стоп-кадри з впізнанням. По-друге, важливо показати Суду, що для розшуку особи було вичерпано всі доступні національні засоби. Тому необхідним є звернення до правоохоронних органів не тільки України, а й Російської Федерації, яка здійснює контроль над територією Східного регіону України.

Крім роботи в межах Правила 39, здійснюється підготовка скарг до Європейського суду з прав людини від звільнених з полону осіб. Юристи продовжують роботу як з військовими, так і з цивільними. В подальшому акцент в роботі ставиться на фіксуванні історії людини з описом подробиць застосування тортур щодо неї за час перебування у полоні. Матеріали доповнюються медичними документами на підтвердження нанесених травм, поясненнями свідків, максимальній конкретизації історії за рахунок карт та схем.

Наостанок, слід сказати про те, що кожна історія, з якою видається працювати, – є унікальною. До кожної людини треба знайти особливий підхід. Всі події в ході роботи доводиться пропускати через себе. В процесі розмови з людиною уявляєш себе поруч з нею, відчуваєш її страхи та страждання. Доводиться бути не тільки юристом, а й психологом, намагаючись не нашкодити людині в процесі спілкування з нею та підтримуючи і словом, і ділом тих, хто звертається за допомогою.

Робота буде продовжуватись, допоки не буде звільнено останнього полоненого!

Контакти:
Prisoners of War UA Project Team
(безкоштовна правова допомога родичам полонених з метою звільнення з полону)
поштова адреса: а/с 100, офіс Української Гельсінської спілки з прав людини, м.Київ 04071
тел./факс:(044) 4174118
моб. +38063-36-00-911,
e-mail: pwua2014@ gmail. com

Comments are closed