Відповідальність держави за зруйновані людські життя та долі

Автор: Юлія Науменко, адвокат, юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ
1455656883

Адвокат Юлія Науменко

Під час проведення антитерористичної операції в Україні тисячі людей були вбиті, скалічені, закатовані. Чи несе відповідальність наша держава за порушення прав мирних громадян на Сході України?

Українське законодавство не передбачає відшкодування заподіяної шкоди та іншої допомоги пораненим мирним громадянам та родичам загиблих під час проведення АТО. На державному рівні є лише два випадки такої допомоги пораненим та родичам загиблих: під час обстрілу м. Маріуполь 24 січня 2015 р. та м. Краматорськ 11 лютого 2015 р. В усіх інших випадках держава не намагається жодним чином поновити порушені права громадян. Звернення постраждалих до Кабінету Міністрів України та Президента України стосовно надання допомоги переадресовуються до місцевих адміністрацій. Місцеві органи влади відповідають, що в бюджеті немає коштів, і закони не передбачають виплати коштів постраждалим. Внаслідок чого потерпілі лікуються за свій рахунок, іноді допомагають громадські організації.  Проте це ніяк не замінює необхідність допомоги держави, яка повинна гарантувати право на життя та здоров’я своїх громадян.

Мирні громадяни, що отримали інвалідність, не визнаються інвалідами війни. Зазначені питання повинні бути вирішені шляхом прийняття нових законів щодо виплати компенсацій, надання статусу інвалідів війни мирним громадянам.

Через байдужість держави, громадяни вимушені звертатися до міжнародних інстанцій: Європейського суду з прав людини та Міжнародного кримінального суду з метою захисту своїх прав.

Comments are closed