В новий рік з новим Генсеком

Автор: Юрист Марина Авраменко, спеціально для сайту precedent.in.ua

Джерело фото: http://www.1news.az/authors/oped/20161010104243439.html

З 1 січня 2017 посаду Генерального секретаря ООН займе Антоніо Гутерреш, відповідну резолюцію прийняла Генеральна Асамблея ООН 13 жовтня. Згідно з документом, Гутерреш призначається керівником всесвітньої організації «на термін, який починається з 1 січня 2017 року та закінчується 31 грудня 2021 року».

Антоніо Гутерреш одним із перших подав свою кандидатуру на пост Генерального секретаря ООН. Всього ж в гонитві за «бажаним кріслом» брало участь 13 кандидатів (сім чоловіків і шість жінок). Все ж, не зважаючи, на «пророцтва», дев’ятим підряд Генсеком став саме чоловік, а не жінка.

Хто ж такий Антоніо Гутерреш та чим займався до призначення на таку відповідальну посаду?

Антоніо Мануел де Олівейра Гутерреш народився 30 квітня 1949 року в Лісабоні (Португалія). За освітою він інженер-електротехнік. Політичну кар’єру розпочав із вступу до соціалістичної партії. Був прем’єр-міністром Португалії з 28 жовтня 1995 до 6 квітня 2002 року. З 2005 по 2015 рік, працював Верховним комісаром ООН у справах біженців.

Антоніо Гутерреш протягом 10 років керував роботою Управління ООН у справах біженців (УВКБ). Він покинув свій пост в 2015 році, заслуживши репутацію ефективного менеджера. Число чиновників в УВКБ скоротилося, а здатність відомства своєчасно реагувати на виникаючі кризи, на думку експертів, покращилася.

Чимало пишуть хороших слів про нового Генсека, але на мою думку найкраще пізнати людину можна зі слів осіб, які з ним працювали. Ось що говорить співробітниця Управління ООН у справах біженців Галія Губаєва про Антоніо Гутерреша: «По-перше, у нього дуже багато енергії. Це я можу сказати, як людина, яка супроводжувала його в деяких візитах. Коли ми вже валилися з ніг, він був ще досить енергійний. Він дуже чітко бачить корінь проблем, також у нього є зв’язок з людьми. Він дуже доступна людина, з ним можна просто поговорити, пожартувати. Присутня наближеність до людей, не десь там далеко, незрозуміло на якихось висотах людина сидить, а він реально розуміє наші проблеми, проблеми біженців, переміщених осіб. Він вникає в усе, у нього є великий досвід не тільки в управлінні, але і в політичних питаннях, питаннях історії регіонів, тому що багато проблем не беруться з ні звідки, у них є якісь коріння. Це потрібно розуміти. Я думаю, що ці якості повинні допомогти йому бути ефективним Генеральним секретарем».

Що ж, на останок хочеться побажати успіхів та натхнення новому Генеральному секретарю ООН  для вирішення глобальних проблем людства  у ці важкі, неспокійні часи.

 

Comments are closed