Івано-Франківськ: Думайдан у ратуші

Автор: Олег Шинкаренко, журналіст Української Гельсінської спілки з прав людини
Автор фото: Олег Шинкаренко

Автор фото: Олег Шинкаренко

Виставка «Думайдан – 2016: фотомиті» у цьому галицькому місті зібрала особливо багато зацікавлених громадян. Зустріч продовжилась запеклою дискусією.

На відкриття фотовиставки «Думайдан – 2016: фотомиті», присвяченої попереднім підсумкам проекту «Думайдан – 2016: збереження зелених зон у містах і селищах», в Івано-Франківську прийшло багато журналістів, громадських діячів та екологічних активістів. Презентація супроводжувалася виступами не лише авторів проекту Олени Сапожнікової, Олега Перегона та Олега Шинкаренка, але й місцевих діячів.

Фотовиставка триватиме до 4 грудня (з 10.00 до 17.00, понеділок – вихідний).  Вхід вільний! 

На фото: Світлана Романко. Автор фото: Олег Шинкаренко

На фото: Світлана Романко. Автор фото: Олег Шинкаренко

“Сьогодні, як ніколи, важлива участь громадських обговорень екологічно значимих питань, – сказала юрист екологічного права Світлана Романко. – На жаль, громадські слухання у нас не організуються належним чином. Якщо проаналізувати ініціативи нашої громадської організації “Поступовий гурт франківців” та ініціативи “Вільне озеро”, то можна помітити цілу низку різноманітних недоліків. По-перше, категорії земель не закріплюються у містобудівній документації. Зокрема, території озеленення у містобудівній документації по іншому відображаються у земельному кадастрі, і немає правового режиму. Крім того, немає належного правового режиму скверів та дерев під охороною. Ми це виявили, коли аналізували статистику по Івано-Франківську. Відсутнє належне фінансування заходів, які би сприяли збільшенню зелених зон, адже у нашому місті потрібно за нормами 450 гектарів таких зон, а насправді є лише 50. Наявність зелених зон впливає не лише на добробут мешканців, але й на клімат: нестача дерев може спровокувати хвилі спеки”.

Автор фото: Олег Шинкаренко

Автор фото: Олег Шинкаренко

Громадський активіст, керівник регіонального відділення Інституту політичної освіти Тарас Случик та голова ініціативи “Вільне озеро” сказав, що в Івано-Франківську існує три суб’єкта, які впливають на містобудування: влада, забудовник та громадяни. На думку Тараса Случика, гарантією збереження зелених зон мало би бути встановлення єдиних правил для всіх забудовників. Наприклад, під час затвердження генплану території функціональне призначення земельної ділянки змінювати не можна. У свою чергу громадяни мають право на зручний доступ до актуальної інформації по забудовах. Для цього потрібна єдина інтерактивна карта, де з’являлися би всі дані по кожній конкретній ділянці.

Автор фото: Олег Шинкаренко

Автор фото: Олег Шинкаренко

Відвідувачі виставки побачили кращі фотографії харківського екологічного активіста Олега Перегона, який брав участь у захисті місцевого лісопарку від вирубки перед ЄВРО-2012; фотографії занедбаних парків Тернопільщини екологіста Олександра Степаненка, фотоісторії журналіста УГСПЛ Олега Шинкаренка, активістів Тамари Харчилави, Нінель Суслової та Олександра Чеботарьова про мирні протести на Київщині, серед яких: захист від вирубки орнітологічного заказника місцевого значення «Пірнівський», протести проти ліквідації озера Качине в Дарницькому районі міста Києва та проти вирубки парку «Чорний Гай» в Ірпені.

if-dumajdan-ratusha

Автор фото: Олег Шинкаренко

Також команда проекту «Думайдан – 2016: збереження зелених зон у містах і селищах» надала до обговорення присутніх бачення змін до українського екологічного законодавства, що покращить ситуацію у цій сфері. Зауваження виникли до всіх шістнадцяти пунктів проекту як з формального так і зі змістовного боку.  

Організатори проекту «Думайдан – 2016: збереження зелених зон у містах і селищах»: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Міжнародна благодійна організація “Екологія – Право – Людина”, Громадська організація Центр правових та політичних досліджень “СІМ”, Екологічно-гуманітарного об’єднання “Зелений Світ”, Громадська організація “Зелений Фронт”. Проект реалізується за підтримки Посольства Швеції в Україні.

 Захід в Івано-Франківську здійснено в рамках проекту «Права людини понад усе», який впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади. Цей захід здійснено також за підтримки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, Івано-Франківського краєзнавчого музею та Івано-Франківської обласної організації «Молода Просвіта». Інформаційні партнери заходу в Івано-Франківську: телерадіокомпанія “ВЕЖА”, телерадіокомпанія “Карпати”, інформаційно-аналітична газета «Репортер», агенція новин Galka.if.ua, радіо «Дзвони».

 

Comments are closed