57 випуск подкасту “Правова абетка” на Громадському Радіо: як тепер платять аліменти?

Джерело: https://hromadskeradio.org/programs/pravova-abetka/pravova-abetka-yak-teper-platyat-alimenty

Цього року депутати зробили українське законодавство щодо виплати аліментів значно більш суворішим до батьків та кращим для дітей. Правозахисники розповідають, як це виглядає тепер.

57 випуск подкасту Олега Шинкаренка та Олени Сапожнікової «Правова абетка» виходить на Громадському Радіо за підтримки мережі громадських приймалень та Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. Цей випуск із координатором громадської приймальні у Покровську Артемом Безруком присвячений змінам у законі щодо виплати аліментів.

Олег Шинкаренко: Головне територіальне управління юстиції у Києві повідомляє, що батьки, доходи яких не відомі та котрі отримують заробітну плату з кількох місць роботи одночасно, мають заплатити аліменти, які складають щонайменше 50% прожиткового мінімуму. Раніше ці виплати складали 30% від прожиткового мінімуму. Нові розміри стягнень на дітей передбачає закон України № 4928 «Про спрощення механізму стягнення аліментів». Якщо той з батьків, якому призначено виплатити аліменти, не нараховує їх вчасно, він буде сплачувати пеню 1% за день, тобто за місяць ще 30%, але не більше як 100% від суми. Як і раніше боржнику по аліментах можуть заборонити виїзд за кордон, а якщо борг більше як 3 місяці, може бути застосовано опис і конфіскацію майна. Після цього вилучені кошти передаються дитині», — розповідає про це начальник головного територіального управління юстиції у Києві. Пане Артеме, чи цей закон вже працює? І чи дійсно необхідні такі зміни? Для чого вони зроблені?

Батьки, доходи яких не відомі та котрі отримують заробітну плату з кількох місць роботи одночасно, мають заплатити аліменти, які складають щонайменше 50% прожиткового мінімуму.

Артем Безрук. Громадське Радіо

Артем Безрук: Да, этот закон уже работает с 8 июля. Основные новшества нового закона следующие: алименты считаются собственностью ребенка, минимальный размер алиментов увеличен до 50% от прожиточного минимума ребенка.

Олег Шинкаренко: А навіщо це зроблено було? Що аліменти тепер власність дитини, а раніше вони були чиєю власністю?

Артем Безрук: Опекуна, либо отца, либо матери.

Олег Шинкаренко: А навіщо це було зазначати у законі? Тобто, який сенс? Все одно, якщо вони будуть власністю матері або дитини, все одно вони дістануться дитині, чи мати могла їх просто кудись на свої справи витратити?

 

Артем Безрук: Зачастую, так как в нашем районе, в нашем городе, люди взяли за привычку рожать детей, чтобы получать какие-то выплаты, либо алименты после развода от бывших мужей, и так они могли тратить на себя.

Олег Шинкаренко: Але ж там буквально якісь копійки, суми дуже невеличкі, там 50% від прожиткового мінімуму — це дуже мало.

Олена Сапожнікова: Тепер це близько 700 гривень, а раніше коли було 30% це було близько 500 гривень. Тобто що вона могла б за 500 гривень?! Це ж на місяць колись було, а тепер буде 700.

Олег Шинкаренко: Мінюст також повідомляє, що загалом на одну дитину можна вимагати чверті доходу одного з батьків, на двох малюків — третину доходу, на трьох і більше — половину доходу платника аліментів. Виходячи з норм закону «Про державний бюджет України на 2017 рік», для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум на одну людину становить з 1 травня — 1426 гривень, з 1 грудня — 1492 гривні, для дітей з 6 до 18 років ці цифри перебувають на позначці 1777 гривень з першого травня і 1860 гривень з першого грудня. А це означає, що мінімальна сума аліментів з урахуванням не менше 50%, яка повинна виділятися на дитину, буде дорівнювати в середньому 900 гривень. Максимальна при цьому може доходити…

Олена Сапожнікова: Це з першого грудня цього року буде.

Олег Шинкаренко: Так, так, максимальна при цьому може доходити в середньому до 16 тисяч гривень на дитину. Аліменти для малюків складають щонайменше 713 гривень. Так що суми, як ми бачимо, дуже невеличкі. Я взагалі дивуюся, що хтось може їх затримувати і не хотіти їх сплачувати. Чи все ж такі подібні випадки у Покровську є?

Артем Безрук: Да, есть и очень много.

Олег Шинкаренко: Розкажіть, будь ласка, як ви з цим боретеся? Як ви допомагаєте вашим клієнтам? Що можна зробити, щоб отримати ці гроші?

Артем Безрук: В основном, зачастую не платят люди, которые находятся на неподконтрольной территории Украины, именно донецкие, луганские. Помогаем мы, если человек, например, находится в городе Покровске, и он умышлено не платит алименты, мы обращаемся в полицию. Если возникает задолженность следователь возбуждает уголовное дело, статья 164.

Алименты не платят люди, которые находятся на неподконтрольной территории Украины, именно донецкие, луганские.

Олег Шинкаренко: Яка межа зараз верхня аліментів у вашому місті?

Артем Безрук: 50% от дохода должника.

Олена Сапожнікова: А які доходи в середньому у вашому місті? Так щоб зорієнтуватися, якою могла би бути ця сума.

Артем Безрук: От 5 до 8 тысяч гривен.

Олег Шинкаренко: Тобто йдеться про суму від 2500 до 4000 гривень.

Олена Сапожнікова: Це максимально може бути, що батько зможе дати?

Артем Безрук: Есть нюансы: если ребенок болеет, матери нужно собирать все чеки, обращаться в исполнительную, в суд для взыскания с него большей суммы алиментов.

Олег Шинкаренко: А чоловік оплачує тоді всі чеки чи якийсь відсоток?

Артем Безрук: Процент, указанный в решении, в исполнительном листе.

Олег Шинкаренко: Тобто це може бути яка завгодно сума, який завгодно відсоток.

Олена Сапожнікова: Є ще така особливість, що не завжди в нас дохід або зарплатня виплачуються офіційно, і тоді в судовому порядку можна вимагати, щоб встановили ці аліменти у твердій грошовій сумі, зокрема, це також описано однією із цих змін. Більш порядок полегшений, і це стосується також і приватних підприємців, в яких дохід кожного місяця, кожного кварталу може бути різний, і якщо, наприклад, дружина розуміє, що дохід зазвичай набагато вищий, а в цьому місяці, коли відбувається судовий розгляд, у нього дохід упав, то тоді потрібно сказати про цей річний дохід, щоб не вийшла дуже маленька сума. І суд на основі цього може навіть на основі року, двох, трьох років, який дохід був у цього приватного підприємця, може визначити ось цю сталу грошову суму, і вона буде виплачуватися постійно. Якщо з часом дружина помітить, що в нього дохід збільшився або, наприклад, інфляція в країні сталася, ціни підросли, або оплата за навчання стала більша, або оплата, як ви вже зазначали, за лікування збільшилася, будь-які збільшення відбулися з приводу оплати по обслуговуванню дитини. Тоді вона може ще раз звернутися до суду і просити змінити оцю сталу грошову суму або відсотки, які були призначені, і навести доводи, чому саме вона звернулася, і суд може піти їй на зустріч.

До мене нещодавно звернувся чоловік, який був в розпачі, він працює таксистом, але таксистом, я так розумію, працює неофіційно, і навіть цим пишався, оскільки він каже: «дружина моя ніколи не буде знати, які у мене доходи», але каже «зараз незрозуміло, чому вона звернулася до суду і хоче збільшити розмір аліментів». А я кажу: «А вам не спадало на думку, що вона якимось чином дізналася випадково про те, що ви таксуєте і у вас більший дохід?» — «Ні, ні в якому випадку, я шифруюсь, вона ніяк не могла дізнатися». От, тобто в чоловіків буває така поведінка, здавалося б, чому він приховує цей додатковий дохід, невже він не хоче своїй дитині дати більше, і він зараз продумує ось ці варіанти, і що ж йому робити, якщо в суді вона скаже, що він має додатковий більший дохід, як йому це розбити, як йому фактично уникнути збільшення суми аліментів. Чи бувають у вас такі також клієнти? Чи зверталися з такими проханнями?

Артем Безрук: В основном, обращаются те, кто заявляет алименты. В основном, если человек, например, работает у соседа, помогает по стройке, тот ему платит деньги, это, конечно, никто не докажет, но если человек работает на предприятии официальном, и он неофициально трудоустроен, тогда надо обращаться в налоговую.

Олена Сапожнікова: А я от цього клієнта трішки налякала, я йому сказала: «Ви будьте не такими спокійними, оскільки дружина може привести свідків, і свідки можуть засвідчити».

Олег Шинкаренко: Це просто не дружина, а якийсь слідчий.

Олена Сапожнікова: Чому слідчий, Олеже? Ну, от, наприклад, якщо взяти ваше місто Покровське, хіба там не буде зрозуміло, хто таксує, так? І декілька свідків взяли, до суду привели, і от вам — будь ласка.

Олег Шинкаренко: Артеме, скажіть, а хто до вас зараз звертається з цими проблемами по аліментах у приймальні, і як вам вдається їм допомогти?

Артем Безрук: В основном, как я говорил, к нам часто обращаются женщины, несколько раз обращались мужчины, видно, что обеспеченные, и они не нуждаются в алиментах. В дальнейшем разговоре я узнавал у мужчин о том, что мама ушла с другим и ребенком, не интересуется, он тоже ей как-то хочет отомстить, или, например, жена даже пьет и ведет аморальный способ «життя», и он хочет ее лишить родительских прав. И за этого можно сначала подать в суд на взыскание алиментов, после задолженности обратиться также в полицию, написать заявление и дальше приложить решение суда в органы опеки, и это будет одно из оснований лишить ее родительских прав.

Олег Шинкаренко: Це взагалі кошмарна історія.

Артем Безрук: Да, бывают такие случаи, бывают и отцы зачастую приходят. У меня был случай тоже, отец приехал из Донецка с маленькой дочерью, где мама даже не знает, они уже не живут вместе 15 лет, а ребенку только 7, получается постоянно не живут, она то приезжает, то уезжает. После рождения ребенка она прожила с ним около года и уехала, он даже не знает о ней ничего. Из-за этого ему пришлось, чтобы вернутся домой, подавать заявления «на вивезення дитини за лінію розмежування».

Олена Сапожнікова: А як же йому це вдалося без дозволу матері зробити?

Артем Безрук: Вот, так как там ее дом, из-за этого получилось.

Олена Сапожнікова: А не можуть виникнути певні сумніви та питання до цього чоловіка? Він же ж міг і обманювати для того, щоб вивезти дитину за лінію розмежування без дозволу матері. Можна й придумати таку історію, що, начебто, мати десь зникла?

Артем Безрук: Да, с вами согласен, но пришли родственники, можно так сказать, свидетели и подтвердили это. Так как ребенок аналогично прописан, как и он, в Донецке, видно, что это их родной дом.

Олена Сапожнікова: А якщо родичі з його боку зацікавлені?

Артем Безрук: Смотрите, такая же ситуация может быть, когда человек приехал, например, в город Покровск, на протяжении некоторого времени он не мог нигде найти роботу, а там ему предложили какой-то хоть заработок. Ему, чтобы обеспечивать семью, кормить дочку, приходится уезжать туда. Это как один из аргументов.

Олег Шинкаренко: Скажіть, а зараз пришвидшилася сама процедура розгляду процесу в суді щодо аліментів? Я чув, що раніше це ледве не півроку розглядалося, і діти дуже довго чекали цих грошей. А зараз скільки зазвичай відбувається процес?

Взыскать алименты теперь можно в порядке приказанного производства.

Артем Безрук: Да, так как взыскать алименты теперь можно в порядке приказанного производства. Приказанное производство является упрощенным видом судебного производства без вызова сторон и в минимальные строки. Таким образом другая сторона не может искусственно затягивать процесс, кроме того при этом определение размера дохода плательщик алиментов будут учитываться крупные покупки, сделанные в течение года, и будет труднее скрывать реальные доходы.

Олена Сапожнікова: Які покупки ви маєте на увазі?

Артем Безрук: Дом, машина, может, золото.

Олена Сапожнікова: А яким чином це може вплинути?

Артем Безрук: Например, если человек зарабатывает 3 тысячи гривен и покупает дом за 200 тысяч.

Олена Сапожнікова: А зрозуміла, тобто можна поставити під сумнів його слова, вказавши те, що він машину придбав набагато коштовнішу. Зрозуміло, тоді можна надати суду ще й чеки, так, про купівлю цих речей? Скажіть, будь ласка, а були випадки, що до вас приходили чоловіки, так? Це мається на увазі, що дитина залишилася з ними, і вони аліменти від дружини хотіли?

Артем Безрук: Да, я же говорю, так оно и было, но в основном для того, чтобы либо отомстить либо лишить родительских прав.

Олена Сапожнікова: І вдавалося їм здійснити це?

Артем Безрук: Да, конечно, для этого нужно просто приложить справку о составе семьи, где ребенок проживает.

Олена Сапожнікова: А діти при цьому були присутні? Як діти, цікаво, реагували на таку ситуацію? Все ж таки це болісна ситуація, коли дитина з кимось перебуває, і такі процедури починаються. Чи це все проходить без дітей?

Артем Безрук: В основном приходят без ребенка.

Олег Шинкаренко: Скажіть, будь ласка, а чи може платник аліментів якось проконтролювати, на що саме витрачаються ці кошти, і яким чином? Як цей контроль відбувається практично?

Артем Безрук: Да, конечно, с этим вопросом для начала нужно обратиться в орган опеки. Для начала создается комиссия, которая оценивает жилищные условия ребенка, его обеспечение, одежду, игрушки, питание, образование и развитие.

Олена Сапожнікова: Хотіла би відзначити, оскільки в нас «Правова абетка», що аліменти походять від латинського слова alimentum – харчі або продовольство, і це обов’язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім’ї інших, які потребують цього. Проводиться це або за згодою осіб, або в судовому порядку. Найчастіше, звичайно, як ми сьогодні розмовляємо про дітей, але от аліменти можуть виплачуватися не тільки на дітей. Скажіть будь ласка, чи зверталися до вас такі клієнти, щодо виплати аліментів не на дітей?

Артем Безрук: Именно такие не случались, но когда человек приходит с маленьким ребенком, например, года 3-4 и именно на развод, я предлагаю, что, может, давай, поскольку ребенку еще нет трех лет, говорю, давайте подадим на ваше содержание на алименты до момента, когда ребенку исполнится 3 года, и на алименты на содержания ребенка. На что мне мама ребенка отвечала: «Не хочу, потому что я боюсь, что в дальнейшем, когда он станет инвалидом, или еще что-то, он сможет взыскать с моего ребенка алименты».

Олена Сапожнікова: Це якась дивна така відповідь, так, оскільки йдеться зараз про те, що жінка до трьох років після народження дитини має також право на аліменти, оскільки вважається, що вона не може протягом 3 років, якщо вона перебуває з дитиною, професійно займатися своєю діяльністю і отримувати дохід, і відповідно, ці аліменти можуть сплачуватися ще і цій жінці. 

Олег Шинкаренко: А сума однакова, що на дитину, що на жінку для виплати аліментів?

Артем Безрук: Да, но в основном, если подается на ребенка — 25% и на жену — 25%. Ну, в основном суд выносит решение — 33% на обоих. В дальнейшем надо будет, когда ребенку исполнится 3 года, надо будет заново подавать заявление на увеличение алиментов, так платить не 17%, половину 33%, а 25%.

Олег Шинкаренко: А що відбувається в реальності, коли є заборгованість з аліментів, чи передбачена зараз пеня, і як вона виплачується?

Артем Безрук: Да, пеня передбачена, вона складає, один из родителей будет платить пеню 1% за день, але не більше як 100% від суми. Но таких случаев в моей практике еще не было.

Олена Сапожнікова: Ще також аліменти можуть вимагатися, як ми вже зазначали, на утримання батьків, так, чи були у вас такі випадки? Коли наприклад уже похилого віку батьки, які вийшли на пенсію, вони можуть також вимагати сплати аліментів від своїх дітей, сплати утримання їх, оскільки вони фактично не мають змоги. Чи були у вас такі звернення?

Артем Безрук: К сожалению, таких не было обращений, может, из-за того, что люди просто не знают законов.

Олена Сапожнікова: Так, але от ми б порадили людям все таки звернути на це увагу, оскільки, коли батьки турбуються про дітей у маленькому віці, потім діти повинні турбуватися про своїх батьків в похилому віці, і батькам потрібно також про це задумуватися. Також якщо, наприклад, наступає інвалідність, також може бути момент, що розлучилося подружжя, але один із подружжя, наприклад, отримав інвалідність під час подружжя, під час перебування в шлюбі і може просити такого утримання, сплати, так би мовити, таких аліментів і з іншого подружжя. А такі випадки в Покровську були?

Артем Безрук: Нет, к сожалению, мы только подавали либо на учебу, если ребенок продолжает учится после 18 лет, на самого ребенка.

Олена Сапожнікова: А як цю справу ви подавали?

Артем Безрук: Ну, когда ребенку исполняется 18 лет, алименты автоматически прекращают взыскивать с должника. Ребенку приходится брать все подтверждающие документы о том, что он учится и подавать заявление заново.

Олена Сапожнікова: І може бути, що аліменти будуть сплачуватися і надалі на навчання?

Артем Безрук: Да, до окончания учебы. До 23 лет.

Олена Сапожнікова та Олег Шинкаренко. Громадське радіо

Олена Сапожнікова: І це ж саме стосується, якщо лікування, курс лікування ще не завершено, так само, якщо йому виповнилося 18 років, можна ініціювати продовження виплати цих аліментів на лікування оскільки з тим, що курс лікування ще буде тривати, і це також до 23 років можливо.

Олег Шинкаренко: Скажіть Артеме, як ще можна до вас звернутися, якщо буде проблема з аліментами, до вас у приймальню у Покровську? Яка ваша адреса? Який телефон?

Артем Безрук: Мы находимся в Донецкой области, город Покровск, улица Мандрика 6. Номер телефона: 095 672 45 75.

Олег Шинкаренко: Як все радикально змінилося! Здається, новий закон про спрощення механізму стягнення аліментів дійсно є корисним, але, як і всякий інший закон, сам по собі він працювати не буде, бо закон, як відомо, виконують люди. А отже, наскільки він буде для вас корисним, залежить саме від вас.

Comments are closed