Тамара Мальована: “Правозахистом займаюся ще з дитячого садочку”

Дата: 19.11.2015
Автор: Олег Шинкаренко, журналіст Української Гельсінської спілки з прав людини
Адвокат Тамара Мальована

Адвокат Тамара Мальована

Продовжуємо серію історій успіху випускників першого освітнього курсу Програми Мережі Будинків прав людини в Україні 2013 року: історія одинадцята

Адвокат Тамара Мальована, яка співпрацює із центрами з надання безоплатної правової допомоги в місті Києві, мріяла стати юристом ще з дитинства. Сьогодні ж вона радить колегам підвищувати свій професіональний рівень за допомогою дистанційного навчання при УГСПЛ.

Тамара ще з дитячого садочку була активною правозахисницею. Коли інші діти ображали її маленького друга Сашка, вона завжди захищала його. Пізніше вона поводилась як юрист навіть із власними батьками: “Перші, як я тепер розумію, процесуальні документи, у нас були вже тоді, бо я писала їм та просила від них розписки щодо різних важливих справ”, – пригадує дівчина. Голлівудські фільми із привабливими образами адвокатів також сприяли майбутньому вибору професії, і далеко не в останню чергу. Улюбленою картиною Тамари був тоді фільм «Закони привабливості» — романтична історія двох нью-йоркських спеціалістів з шлюборозвідних справ, адвокатів Даніела Рафферті (Пірс Броснан) та Одрі Вудс (Джуліанн Мур). “Ще в дев’ятому класі школи я дуже цікавилась правознавством, це був мій улюблений предмет, і не останню роль у цьому зіграла наш викладач – пригадує Тамара. – Я цікавилася також історією, і навіть отримала грамоту за перше місце серед шкільних наукових робіт з історії України”. А отже, після закінчення школи питань із вибором професії у дівчини не виникало.

Народилася Тамара у Кривому Розі, але вчитися вирішила одразу в київській Академії адвокатури України. Хоча батьки й сподівалися, що дочка поступить у місцевий філіал Одеської юридичної академії. Цікаво, що Тамарі вдалося поступити до Академії лише після співбесіди і без екзаменів: допомогла шкільна грамота та атестат.

На щастя, дівчині вдалося уникнути поневіряння по гуртожитках. “До Києва спочатку перебралася на навчання моя старша сестра, тому доріжка вже була протоптана, – пригадує Тамара. – Спочатку ми разом із сестрою орендували квартиру у столиці, а потім вже батьки купили житло у Києві”.

Фах адвоката подобався Тамарі тому, що порівняно із іншими юридичними професіями (прокурором, суддею або слідчим), він є справді незалежним від державного контролю. “Коли я виграю справу в суді, створюючи тим самим певний прецедент, відчуваю, що шлях свій обрала правильно”, – каже Тамара.

Перша виграна справа молодого адвоката одразу ж стала прецедентом і навіть привернула увагу служби новин телеканалу 1+1. “Це була справа проти Київської міської державної адміністрації, – пригадує Тамара. – Я захищала інтереси особи без постійного місця проживання та прописки, яка хотіла зареєструватися у державному Будинку соціального піклування, підпорядкованому КМДА, де вона перебувала тимчасово. Їй спочатку відмовили в цьому”. Тамара звернулася до суду і виграла цю справу. Відтоді будь-який українець без даху над головою може офіційно зареєструватися у тимчасовому помешканні, яке надає йому держава. Ця нібито формальність у подальшому також надає право звернутися за медичною допомогою та до органів соціального захисту.

Коли Тамара дізналася про можливість дистанційного навчання для адвокатів при Українській Гельсінській Спілці з прав людини, то одразу надіслала туди свою заявку. “Я намагаюся постійно вдосконалювати свої знання, а тут ще УГСПЛ запропонувала послухати лекції видатних експертів! Таку можливість не можна було проґавити, – каже Тамара. – Я не жалкую про витрачений на це час, бо курс був дійсно дуже сильним. Навчання було спрямоване на правозахист у контексті рішень Європейського суду з прав людини. Це саме те, що я збираюся активно використовувати у моїй практиці надалі”.

Під час судових дебатів Тамара завжди намагається запропонувати суддям відповідні рішення ЄСПЛ, щоб додатково обґрунтувати власну позицію. Часто це допомагає полегшувати вироки її клієнтам. Так нещодавно, суд змінив кваліфікацію злочину із “замаху на вбивство” на “тяжкі тілесні ушкодження (це передбачає легше покарання), зокрема і тому, що Тамара згадала рішення ЄСПЛ «Коробов проти України”.

“Добре знання практики ЄСПЛ розширює ваш професійний адвокатський обрій, – каже Тамара. – Дуже раджу вам записатися на дистанційне навчання – це дійсно корисно”.

У нас на сайті опубліковано уже дванадцять історій успіху з даної серії:

адвоката Катерини Галенко: /?p=4631,

адвоката Дмитра Жарого: /?p=4320,

адвоката Олександра Заруцького: /?p=4645,

адвоката Дмитра Гудими: /?p=4497,

адвоката Олени Ащенко: /?p=4655,

адвоката  Сергія Зайця: /?p=4659,

адвоката Олени Сапожнікової: /?p=4669,

адвоката Андрія Кадочнікова: /?p=391,

юриста-правозахисника Андрія Андросова: /?p=373;

виконавчого директора Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Віталія Місяця: /?p=4371;

виконавчого директора “Чернігівського громадського комітету захисту прав людини”, правозахисника Віктора Тарасова: /?p=2487.

Проект Мережі Будинків прав людини «Міжнародне право для захисту громадських інтересів. Дистанційне навчання адвокатів правам людини» спрямований на поглиблення знань та навичок адвокатів в міжнародному захисті прав людини, здійснюється з 2009 року. На даний час проект діє в Азербайджані, Білорусі, Молдові, Росії та Україні. Проект впроваджується в Україні Українською Гельсінською спілкою з прав людини з 2012 року. Наразі за цією програмою пройшли навчання вже 375 правозахисників, адвокатів та юристів з 6 країн. Випускники програми – це успішні юристи, які захищають права не лише українців, але й громадян інших країн

Comments are closed