Підсумки діяльності ООН в 2016 році

Автор: Юрист Марина Авраменко, спеціально для сайту precedent.in.ua
Джерело фото: 112.ua

Джерело фото: 112.ua

Підходить до завершення 2016 рік і традиційно –  це пора для підбивання підсумків минаючого року та планування майбутнього. Пропоную вашій увазі найважливіші події, які відбулися в ООН в цьому році:

  • Міжнародні правозахисники закликали Вашингтон закрити в’язницю в Гуантанамо в якій знаходяться близько 100 ув’язнених, які перебувають там протягом тривалого часу без судового розгляду, за межами дії принципу верховенства права. Варто зазначити, що згідно з розпорядженням президента США Барака Обами від січня 2009 року всі затримані мають бути звільнені  або переведені в іншу в’язницю, а об’єкт в Гуантанамо – закритий. На даний момент в’язниця не закрита.
  • Цього року в Женеві в рамках 31-ї сесії Ради ООН з прав людини урочисто відзначили піввіковий ювілей міжнародних пактів про права людини, а саме Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права і Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. На жаль,  27 країн світу не ратифікували жоден з пактів, а вісім держав ратифікували лише один з них. За словами Верховного комісара ООН до кінця року ці країни мають ратифікувати обидва документи.
  • Відповідно до доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я куріння кіногероїв призводить до того, що підлітки наслідують своїх кумирів. Автори доповіді закликали ввести обмеження на перегляд фільмів, які містять сцени куріння. Також в ще одній доповіді Організації йдеться про те, що 12,6 мільйонів чоловік померли в результаті захворювань, пов’язаних з екологічними проблемами. Це приблизно четверта частина всіх смертей від захворювань.
  • Міжнародний кримінальний суд визнав винним колишнього лідера повстанців, віце-президента Конго Жан-Пьерра Бембі винним в злочинах проти людяності і військових злочинах.
  • Судді Міжнародного трибуналу ООН по колишній Югославії повністю виправдали керівника Сербської радикальної партії і колишнього члена Асамблеї Республіки Сербської Воїслава Шешеля. Йому були пред’явлені звинувачення за дев’ятьма пунктами, включаючи злочини проти людяності і військові злочини, вчинені в період з серпня 1991 року по вересень 1993 року.
  • Голова Управління ООН з наркотиків і злочинності Юрій Федотов представив доповідь про злочини проти дикої природи в якій він зазначив, що покарання за них має становити до чотирьох років позбавлення волі та доки буде попит на торгівлю тваринами, доти і будуть їх вбивати та продавати.
  • В ООН з’явився пост спеціального доповідача по положенню представників ЛГБТ-спільноти, відповідну резолюцію схвалили члени Ради ООН з прав людини.
  • 8 серпня 2016 року настав День екологічного боргу – залишок року ми прожили «в борг». Цей день настає тоді, коли кількість використаних населенням планети ресурсів перевищує той обсяг, який Земля здатна відновити за рік. З кожним роком він настає все раніше.
  • Екс-прем’єр Португалії і колишній Верховний комісар ООН у справах біженців Антоніу Гутерріш призначений дев’ятим Генеральним секретарем ООН. Він вступить на посаду з 1 січня 2017 року.
  • Вступила в силу надзвичайно важлива Паризька угода по клімату, яка зможе врятувати планету від згубного глобального потепління, її підписали 175 країн.
  • У Третьому комітеті Генасамблеї прийняли резолюцію, в якій засуджуються порушення прав людини з боку «російських окупаційних властей» на території Криму і Севастополя. В свою чергу Російська Федерація заявила, що в доповіді не відображена реальна ситуація на окупованих територіях.
  • Генеральна Асамблея прийняла рішення про створення спеціального органу для розслідування злочинів, скоєних в ході війни в Сирії. Зібрана інформація цим органом буде використана в ході кримінального переслідування в національних, регіональних і міжнародних трибуналах.

Звісно тут не відображена вся діяльність ООН: не були згадані гуманітарні допомоги, різноманітні конференції,  доповіді,  спостережні місії, які теж є важливими справами організації.

Отож,  2016 рік став найгарячішим, не тільки в сенсі температурних коливань, а й в плані збройних конфліктів на планеті. Маю надію, що світ стане безпечнішим та надійнішим в новому році.

Детальніше про  діяльність  ООН можна дізнатися на офіційних сайтах організації та на сайті Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини: precedent.in.ua.

Також ООН представила свій огляд подій за 2016 рік, його можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=ZIsc6_Blbk0.

Comments are closed