Науково-експертний висновок щодо статусу озера Качине в Дарницькому районі міста Києва

1461111111844104

Фото Дмитра Добрянського

Шановні колеги,

публікуємо до вашого відома “Науково-експертний висновок щодо статусу озера Качине в Дарницькому районі міста Києва”.

Повний текст висновку можна завантажити тут:

Науково-експертний висновок щодо статусу озера Качине в Дарницькому районі міста Києва_21.06.2016

Витяг із “Науково-експертний висновок щодо статусу озера Качине в Дарницькому районі міста Києва” від 21 червня 2016 року, наданий Українській Гельсінській спілці з прав людини Інститутом водних проблем і меліорації Національної Академії аграрних наук України.

“...ВИСНОВКИ

Проаналізувавши наявні картографічні матеріали та дані аерофотозйомки за період з 1897-2012 рр., а також результати натурних обстежень 2016 року можна зробити висновок, що водойма на розі сучасних вулиці Здолбунівської та пр-ту Григоренка існує упродовж дуже тривалого часу – понад 100 років. Крім того, і що дуже важливо, ця водойма існувала до початку забудови прилеглої місцевості. За цих умов таку водойму необхідно кваліфікувати як озеро, а саме як старичне озеро, що утворилося на затоплюваній заплаві Дніпра.

Відповідно до чинного законодавства, зокрема Водного кодексу України та Державних стандартів України, зазначена водойма однозначно визначається як природне озеро. Умови використання та охорони зазначеного водного об’єкта визначені у діючому законодавстві. Зокрема, відповідно до Водного кодексу України, будь яка водойма обов’язково має прибережну захисну смугу та водоохоронну зону.

Згідно з Водним кодексом України, земля під водоймою, так само, як і прибережна смуга, належать до водного фонду, умови використання якої обмежено. На цій території заборонено будь-яке житлове будівництво.

З огляду на наведені картографічні матеріали та законодавчі акти, проведена наукова експертиза однозначно дає підстави стверджувати, що озеро Качине, яке розташоване на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:90:146:0146, є природним водним об’єктом, тобто озером старичного типу.”

Comments are closed