УГСПЛ переконана, що Конституційний Суд може вирішити низку проблемних питань в сфері психіатрії

02.12.2014
автор: http://helsinki.org.ua/

УГСПЛ переконана, що Конституційний Суд може вирішити низку проблемних питань в сфері психіатрії

01.12.2014

Експерти Української Гельсінської спілки з прав людини надали Конституційному Суду правовий аналіз ситуації в сфері психіатрії в Україні. Адже Європейський Суд з прав людини (ЄСПЛ) неодноразово наголошував, що національне законодавство в цій сфері є неякісним та суперечить міжнародним стандартам в сфері психіатрії.

Михайло Тарахкало, директор зі стратегічних справ УГСПЛ наголошує: “Проблеми людей, які утримуються в психіатричних закладах або позбавлені дієздатності є викликом для України. Адже Європейський Суд з прав людини (ЄСПЛ), неодноразово наголошував, що національне законодавство в цій сфері є неякісним та суперечить міжнародним стандартам в сфері психіатрії.

Яскравим прикладом є положення, відповідно до якого людина, яка утримується в психіатричній лікарні не може ставити питання перед незалежним органом про перегляду свого статусу та умов утримання.

Фактично така людина повністю залежить від адміністрації закладу, де її утримують, та може стати жертвою зловживань.

Більше того, якщо людина позбавлена дієздатності, вона не може самостійно поставити перед судом питання про поновлення дієздатності. Ініціювати цей процес може лише її опікун. І якщо йому це не вигідно, людина може залишитись під його контролем назавжди. І це лише верхівка айсбергу.

Наразі Конституційний Суд України своїм рішенням може вирішити цілий пласт проблем у вказаній сфері. Тому Українська Гельсінська спілка з прав людини вважає надзвичайно важливим надати суду правовий аналіз цієї проблеми з метою її якнайшвидшого усунення”.

Comments are closed