Оксана Муравська: “Мене надихала феміністка та талановита адвокатка Джулія Вейнрайт Кепвел”

Автор: Олег Шинкаренко, журналіст Української Гельсінської спілки з прав людини
oksana-muravska-1

Адвокат Оксана Муравська

Продовжуємо серію історій успіху випускників другого освітнього курсу Програми Мережі Будинків прав людини в Україні 2016 року: історія одинадцята

Коли ти йдеш за своєю мрією, то врешті приходить успіх. Саме ці слова – формула успіху Оксани Муравської, але винайшла її вона не одразу.

В родині у Оксани всі математики або технарі, але її доля склалася так, що вона стала адвокатом. “Був кінець 1990-х років, і мама дуже не хотіла, щоб я стала інженером, бо вони тоді бідували, – пригадує вона. – Найближча до нас була Острозька академія, і я успішно поступила туди на юридичний факультет, бо правознавство у нас викладали ще у школі, і це був досить цікавий предмет”. 

Був у Оксани і добрий приклад. Як і багато українських дівчат, вона дивилися серіал “Санта Барбара”, де діяла феміністка та талановита адвокатка Джулія Вейнрайт Кепвел, яку грала акторка Ненсі Лі Грен. “Її приклад надихнув мене та дав розуміння того, що можна займатися в житті чимось іншим, ніж твої батьки, та бути успішним”, – пригадує Оксана.

Вже на п’ятому курсі у 2002 році дівчина почала працювати юрисконсультом на підприємстві РОАБ “Рівнеагробуд”, а потім перейшла до виконавчої служби, де займала посаду начальника відділу примусового виконання рішень у Рівненської області. “Робота виконавця важка і цікава, але звернула увагу, що у багатьох випадках держава негарно чинить зі своїми громадянами, часто порушує їхні права, – пригадує Оксана. – Вже тоді у мені закрутився хробачок сумнівів, що державні службовці мають діяти трішечки по-іншому: не так, як їм скажуть, а по справедливості, по закону”.

Поштовхом до чергової зміни професії стало народження дітей. За час перебування у декретній відпустці у жінки повністю змінився світогляд на всі речі: вона зрозуміла, що треба займатися справою, яка подобається та має позитивний результат. Так Оксана очолила юридичну фірму, а у 2012 році отримала своє адвокатське свідоцтво.

Одну з перших своїх справ молода адвокатка виграла у Європейському суді з прав людини. Скаргу на невиконання рішення суду по гарантованих соціальних виплатах для “чорнобильців” Оксана відправила до ЄСПЛ ще у 2011 році. До цього вона супроводжувала клієнта в національних судах, бо хоч рішення першої інстанції було на користь клієнта, але державні органи подали на апеляцію та касацію. “Я дізналася, що ця людина має важку хворобу, тому гроші для неї були дуже важливими, – пригадує адвокатка. – Мені захотілося допомогти, і я працювала безкоштовно”. На жаль, Пенсійний фонд відмовився виконувати рішення українського суду навіть після програшу у касації, тоді Оксана звернулася до Європейського суду. Через хворобу клієнта справу розглянули дуже швидко, і він отримав сатисфакцію у розмірі 3000 євро та 10 000 доларів заборгованості.

Під час підготовки цього звернення Оксана багато часу приділила вивченню практики ЄСПЛ, але вона розуміла, що цього недостатньо. І от якось у Фейсбуці вона побачила оголошення про конкурс на дистанційне навчання правам людини при Українській гельсінській спілці. “Професія адвоката передбачає постійне навчання, – каже Оксана. – недосконале законодавство та мінлива практика призводять до того, що, зупиняючись, ти багато втрачаєш”.  На курсах вона зовсім по іншому поглянула на правозахист. До того ж її навчання співпало із початком Євромайдану. Оксана сама стала активісткою і почала захищати права тих, хто виходив простестувати поруч із нею.

Наразі Оксана застосовує надбанні знання у повсякденній праці, починаючи з кримінальних справ і аж до захисту внутрішньо-переміщених осіб та тих, хто постраждав від військових дій. Одна із нещодавніх справ, як не дивно, була пов’язана із Євромайданом. На лаву підсудних за явно сфабрикованими звинуваченнями потрапив керівник “Автомайдану Одеса” Євген Рєзвушкін. Позивалися до нього органи прокуратури та безпосередньо сам Сергій Ківалов. Євгену інкримінують хуліганство, завдання тілесних ушкоджень прокурору, депутату Нестору Шуфричу та воротам будинку Сергія Ківалова. “Справа ще слухається, але частину доказів обвинувачення ми вже змогли спростувати, – пояснює Оксана. – Завдяки знанню практики Європейського суду, нам вдалося змінити міру запобіжного заходу з арешту на особисте зобов’язання з’являтися до суду. На початку вересня 2015 року Євгена випустили з-за ґрат, де він просидів всього декілька днів”.  На думку Оксани, всі ці справи проти активіста були пов’язані із його активної громадською позицією та викриттям корупційних схем у владі, а всі докази, надані стороною обвинувачення були нікчемними.

У нас на сайті опубліковані ще вісімнадцять історій із даної серії:

судді Павла Пархоменка: http://precedent.in.ua/2016/05/27/pavlo-parhomenko-moya-pravozahysna-diyalnist-rozpochalasya-iz-pytannya-pro-serezhku-u-vusi/,

адвоката, голови правління громадської організації «Соціально-правова допомога» (Одеса), Володимира Боштана: /2016/06/02/volodymyr-boshtan-v-ssha-meni-spodobavsya-pryntsyp-pogodynnoyi-oplaty-pratsi-advokativ/ ,

правозахисниці Віри Михайленко: /2016/06/14/vira-myhajlenko-meni-duzhe-spodobalas-amerykanska-tyurma/;

адвоката Людмили Желізняк: /2016/07/19/lyudmyla-zheliznyak-ya-pochala-vnochi-naviduvaty-rajviddilok-shukala-lom/;

адвоката Павла Марамигіна: /2016/07/28/pavlo-maramygin-znannya-pretsedentiv-yevropejskogo-sudu-dopomagaye-zahyshhaty-kliyentiv-v-ukrayinskyh-sudah/;

адвоката Ольги Семенюк/2016/08/18/olga-semenyuk-advokat-maye-navchatysya-zavzhdy/;

адвоката Олександра Лапіна: /2016/08/30/oleksandr-lapin-ya-stav-advokatom-zavdyaky-posmishtsi-doli/;

адвоката Тетяни Кирилюк: /2016/09/06/tetyana-kyrylyuk-ya-ledve-ne-stala-modelyerom-dyzajnerom/;

адвоката Дениса Рабомізо: /2016/09/13/denys-rabomizo-ya-mriyav-staty-kapitanom-dalekogo-plavannya/;

адвоката Олександра Ружицького: /2016/09/22/oleksandr-ruzhytskyj-pravozahystom-ya-zajmavsya-z-molodshyh-klasiv/;

адвоката Олександри Гриньків: /2016/10/13/oleksandra-grynkiv-ya-ledve-ne-stala-styuardesoyu/;

адвоката Валентини Буглак: /2016/10/28/valentyna-buglak-najbilshe-mene-vrazylo-shho-lyudyna-perebuvaye-u-klittsi/;

адвоката Наталі Жмайло: /2016/11/14/natalya-zhmajlo-z-prokuratury-ya-pishla-bo-chasto-ne-mala-doviry-do-slidchyh/;

адвоката Дмитра Ягунова: /2016/12/02/dmytro-yagunov-ya-borovsya-proty-mafiyi-ta-chornyh-rieltoriv/;

адвоката Наталії Охотнікової: /2016/12/15/nataliya-ohotnikova-zavzhdy-hotilosya-jty-do-lyudej-ta-dopomagaty-yim/;

адвоката Олексія Топорова: /2017/01/25/oleksij-toporov-u-leninskij-kimnati-ya-znajshov-konstytutsiyu-srsr-i-vyrishyv-staty-yurystom/;

адвоката Сергія Біздєнєжний: /2017/02/03/sergij-bizdyenyezhnyj-zavdyaky-gelsinskij-spiltsi-ya-zahopyvsya-pravamy-lyudyny/

Далі буде…

Проект Мережі Будинків прав людини «Міжнародне право для захисту громадських інтересів. Дистанційне навчання адвокатів правам людини» спрямований на поглиблення знань та навичок адвокатів в міжнародному захисті прав людини, здійснюється з 2009 року. На даний час проект діє в Азербайджані, Білорусі, Молдові, Росії та Україні. Проект впроваджується в Україні Українською Гельсінською спілкою з прав людини з 2012 року. Наразі за цією програмою пройшли навчання вже 375 правозахисників, адвокатів та юристів з 6 країн. Випускники програми – це успішні юристи, які захищають права не лише українців, але й громадян інших країн.

Comments are closed